Liga handlade med mänskligt fett (Slutsats)

Är det verklig en nyhet eller en folksägen?

 

Man kunde nyss läsa i en rad olika tidningar där en liga i Peru sägs ha kidnappat och dödat 60 pers för att komma åt deras fett som sedan har sålts till italienska medhjälpare. Fettet har man därefter använt i kosmetika produkter i Europa.

Enligt dessa tidningar så hittade polisen tidigare i månaden mänskligt fett i en container som skeppades till Lima från staden Huanco. (Enligt The Guardian så ska polisen blivit tipsad för 4 mån. sen) De ska ha inriktat sig på bönder och ursprungsbefolkningen längs avlägset belägna vägar i Anderna genom att erbjuda dem jobb innan de dödades. Frågan är bara varför just dessa målgrupper?

 

SVT hävdar ett mord ägt rum i mitten av september där antalet var 60 personer, något som ännu inte har bekräftats (enligt The Guardian ska de misstänkta bara ha ansvar över fem mord).

Fettet säljs för 15 000 dollar per gallon (100 000 kronor per 3,8 liter) i vanliga PET-flaskor.  Polisen har visat upp dessa för journalister.

-Vi har gripit människor som har förklarat och erkänt hur de mördat människor i avsikt att suga ut deras fett i enkla laboratorier och sälja det, sade polisbefälet Angel Toledo.

Både SVT och Sydsvenskan påstår att 4 personer har gripits och det återstår 7 till, där två av dem ska vara italienska medborgare, enligt chefsåklagaren Jorge Sans Quiroz till AFP.

 

Vissa tidningar uppger mer information än andra.

En engelsk tidning (The Guardian) uppger mycket mer information än dessa två tidningar. Sydsvenskan och SVT säger nästan samma sak, men SVT ger mycket mer information. Kanske de som tror på detta mest?

Aftonbladet skriver däremot att fettet skall ha sålts till plastikkirurgi, vilket de senare ändrade.

 

The Guardian skriver att ligan har öknamnet Pishtacos efter de hänsynslösa mördare enligt den inhemska Quechua legend som hade bakhåll på ensamma offer och tömde kropparna på deras fett som en offergåva till gudarna för att göra marken bördig. En annan version skildrar dem som kannibal banditer som åt huden och sålde fett. Berättelserna går tillbaka till före den europeiska erövringen, alltså före 1500-talet.

Man kan undra vad för slags kosmetika som fettet används till, och svaret har The Guardian; Till antirynk krämer, fettet ska därmed göra ens hud smidig. Detta uppger även DN.se

Enligt dem uttalar sig en professor i dermatologi (läran om hud och hudsjukdomar) i Yales University, till nyhetsbyrån AP att det kan finnas en liten marknad för "mänskligt fettextrakt" som påstås hålla huden smidig, men att sådana behandlingar enligt vetenskapen är "rent struntprat."

 

-Vad ska man tro?

 

Seriösa kosmetikatillverkarna måste kräva intyg när de köper fett, skulle de bara självmant gå med på att sälja människofett? Eller har de med blivit lurade? Men marknaden borde vara begränsad, men samtidigt finns det mycket skumt i det här. Det är bara tiden som kan utvisa om detta är sant.

SVT

SVT har också fått upp nyheten;

http://svt.se/2.22584/1.1778582/liga_handlade_med_manskligt_fett&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Svtse-Utrikesnyheter+(svt.se+-+Utrikesnyheter)

 

SVT står för Sveriges Television och ska vara väldigt objektiv. De får sina pengar från TV-licensen som det svenska folket betalar. I andra slags tidningar är de beroende av reklamen, vilket på något sätt påverkar ens syn på nyheten. Man kanske inte tar nyheten på så stort allvar om det är en reklamannons som handlar om t ex kläder eller smink, något oseriöst.

Tittar man på SVT ’s hemsida och jämför sedan med tex. Aftonbladet, så är det en desto större skillnad mellan reklamerna; På SVT så finns det ingen reklam, medan Aftonbladet har både det ena och det andra att erbjuda.

 

SVT har mer information om handeln med mänskligt fett än vad man väntat sig. Varför har SVT mer information än aftonbladet? Borde inte Aftonbladet vara mer beroende av denna skandal när aftonbladet säljs i lösnummer och är beroende av den första anblicken. Denna nyhet borde slå stort hos läsarna. Men ändå har SVT mer fakta. Hur kommet det sig?

The Guardian och DN tror..?

The Guardian är en brittisk dagstidning, som ska vara vänster om mitten inom politiska åsikter. Dessa ger desto mer information om skandalen;

http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/20/peru-gang-killing-human-fat

 

De förklarar ingående vad som har hänt dessutom historien bakom brottet. Som att inspirationen är hämtad från en hemsk legend där man tömde sitt fett som gåvor till gudarna för att göra marken bördig. Och andra myter kan man också läsa om i artikeln.

 

Artikeln skriver hur de gjorde för att få ut människofettet ur kropparna. De påstår också att det ska finnas flera marknader och ligor där man säljer människofett, vilket DN (Dagens nyheter, en morgontidning. Som för övrigt står för det liberala) också är inne på;

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/liga-misstanks-ha-dodat-manniskor-for-deras-fett-1.998094

 

Men här hävdar de att mediciniska experterna säger att det är rent struntprat att det skall finnas en svart marknad inom detta.

Men det är inte helt nytt att våra vanliga produkter kan innehålla bisarra saker, man kan göra allt för pengarna spekuleras det om. Men frågan är om man skulle gå så långt?

Liga handlade med mänskligt fett?

Är det verklig en nyhet eller en folksägen?

 

Man kunde nyss läsa i en rad olika tidningar där en liga i Peru sägs ha kidnappat och dödat 60 pers för att komma åt deras fett som sedan har sålts till italienska medhjälpare. Fettet har man därefter använt i kosmetika produkter i Europa.

 

Detta är verkligen en nyhet att frossa sig i, tidningarna lär ju älska den och överdriver gärna en smula. Men är det verkligen så i detta fallet? Vad säger de olika tidningarna? Har de ett gemensamt budskap? Let's find out!

 

Vi börjar först med aftonbladet, som hävdar först att ligan skall ha sålt fettet vidare till plastikkirurgi;

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6154219.ab

 

När de senare ändrade och säger så här;

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article6159872.ab

 

Frågan är bara vart den första informationen de fick från. Har detta misstag skett många tidningar eller lyckades aftonbladet bara få en värdelös tolk? Hur ska en läsare tolka det här?

Dessutom så har den första artikeln ingen direkt källa, vilket den andra artikeln har (TT-Reuters-AFP)

 

Aftonbladets politiska inriktning är socialdemokratisk. Och är en tidning du inte kan prenumerera på, alltså gäller det att locka så många läsare som möjligt genom rubrik. Nyheten kan verka större än vad den egentligen är på en kvällstidning. Därför gäller det att vara vaksam och kanske se efter att de inte har överdrivit en smula, vilket är lätt gjort.

Vill ha jul!

Hejsan!

Såg nyss på Itzhak julevangeilum-Tiffany Persson är ju för bra :D Kommer ihåg att jag såg inspelningen vid polishuset i staffanstorp, tonåringarna stod som besatta. Men vi var tvungna att vara HELT tysta ;D Hipp Hipp-gänget är ju för bra, kärlek till dem <3

Och bara för det så längtar jag JÄTTEMYCKET till jul nu :( Undrar hur det är med julen på consensum? Kommer det märkas? Har vi mycket julpynt? ^^ Åh, vad julen är underbar att längta till  <33

Men tänk sen när den är över :( Då är det inte långt kvar till nyårsafton!!! Wohoo, det är alltid trevligt då. Speciellt nu eftersom vi ska äta jättemycket mat då.. Har jag bestämt ;D

Sen när den är över... Då är det inte långt kvar till min födelsedag! Jippi! ;)

Det finns rätt mycket att längta till ;P Livet har sina stunder då man bara är lycklig.. Och det behövs ^^

See ya!

Kniven mot strupen

Gick idag klockan nio på tv3, det är Alexander Nilsson som leder programmet och kör lite Gordon Ramsay style (Det är ju hans program från grunden) tyckte den var riktigt bra.

Det är någonting med att se på något där det går riktigt dåligt för en person och sen kommer det någon som hjälper en och sedan är det ett lyckligt slut :) Åh, vad bra det är med sådana program ^^

Även om han Alexander Nilsson körde lite för mycket... Vet inte hur jag ska förklara det... Kopierade väldigt mycket Gordon Ramsay lix, lite krystat ;P Men det är ofta så i program man kopierat från tex USA; Man kopierar lite i början, men sedan hittar man sitt eget race och då gillar man typ det nya bättre ^^

Var ju så med You are what you eating; I början så tyckte man att det var så fjantigt att man kunde dö, speciellt med han berättar rösten som försökte härma den brittiska... Om ni fattar xD Men sen efter ett tag så kom de på deras egen stil och då var den svenska versionen mycket bättre (y)

Mohahah, längtar redan till nästa torsdag. Men jag får nöja mig med att det är fredag imorrn ;) Förhoppningsvis träffar man agnes på bussen som man lyckas göra varje fredag (a)

Oj, nu blev det lite blandat.. Ska nog snart gå och lägga mig :o God natt alla ^^

Jodå

Jag är jättetrött nu. Haft en låååång skoldag idag -.- Det värsta var att alla fick sluta mycket tidigare eftersom ja, jessica o maria gick iväg för att plugga lite, och de var brist på datorer. Men vi fick varsin, och då satt vi där i två timmar. Sen pallade vi inte mer och bestämde oss för att gå och fråga om man fick sluta tidigare. Det slutade med att vi spelade pingis, dansade och sjöng opera. VI VAR BÄST SÅ DET SÅ!!!! ;)

Sen får vi reda på att man fick sluta när man ville D: Fast skulle nog inte har pluggat så mycket ändå ^^

Har ont i huvudet och är trött, ska la sluta nu, ciao!!!!

Dryg skola

Som man kan se på rubriken så sitter jag här i skolan och fattar typ INGET!! :'''( Eftersom jag varit sjuk och kom först idag så är dey svårt att hoppa in i skolvecka.


Just nu är det en uppgift som jag fattar ingenting på, men nu måste ja dra vidare så ja skriver om de senare!!

Annonsera?

Haha, just nu känns de som om man berättar för alla att man har en blogg. Vill jag verkligen att folk ska veta av den? Vill jag inte få leva mitt liv i anonymitet? NÄ ;D

Hihi (som sagt; Brist på ord) Varför skriver jag här ens? För jag har tråkigt... Det är mitt slutgiltiga svar. Btw så är jag glad nu. Glad men uttråkad (säger man så? Uttråkad? Urtråkad? Fan, belv osäker Dx) Bra kombination ^^ Haha, går de ens?

Förlåt, men just nu svamlar jag bara och vet inte vad jag ska skriva. Kanske ska skriva om att ost är överskattat? (a) Haha, nä sådant pallar jag inte ;D Och sen tycker jag inte det-Älskar ju smält ost ;) Åh, vad jag blev sugen på pizza =o Pizza med svamp på. Mums!
Svamp är underskattat- Ingen gillar det? Alltså nu snackar jag om champinjoner :P Men det är ju så gott! Fattar inte att man inte kan gilla det? Är det bara för att alla andra tycker svamp smakar skit så blir det att man följer strömmen? Eller tycker man VERKLIGEN att det är så äckligt? (Många frågor här, hoppas ni antecknar och SVARAR!)

Jag bara skriver och skriver och fattar inte längre vart jag är på väg. Men jag gillar att skriva, speciellt om onödiga saker (y)



Alltså nä, anledningen till att jag skapade detta inlägget var ju för att skriva om jag skulle annonsera mig? Ni vet typ man kan göra på msn starlounge (haha, går faktiskt in där ibland ;D) och skriver ett inlägg i en random nyhet och bara "Kolla in min blogg: Cicciwatm.se..." XD Fast ville jag inte vara anonym nyss? oO Nääääjh, vet fan inte längre vad jag vill XD

Vad onödigt långt inlägget blev, orkar ni fortfarande läsa? (ok, så långt är det inte. Men jobbigt att läsa? Ja)
Jag ställer bara massa frågor, dumma sådana också. Nu ska jag sluta... Om jag får skrivryck så gör jag ett till inlägg. Eh.. Ja

Good bye ^^ (Tills vidare...)

Jippi!

Nu funkar temat! :D Fast de var typ lite fult, fast mat är ju gott =/ Men ändå, vill u ha något SNYGGT ;D

Ballaste videon fer sure;
http://www.youtube.com/watch?v=FMbVPMzSqYY&feature=fvhl




Hihi (a) Fan vad jag ska ha brist på ordförråd då ;P

Nytt tema?

Okej, nu har jag allstå bytt tema. Men jag vet inte om det funkar :S
Hahah, hur fail får man va?? Denna jäkla amatörblogg OCH JAG KAN INTE BYTA TEMA!!! XD




Hihihi, jag är lite flummig. :) Fast man är faktiskt lite ägd då. FAKTISKT!


Nepp, nu pallar jag inte mera, hejdå

Arg!!

Men gud! Jag får ju ingen service här hemma!!

Kolla här; Jag satt i min säng med min laptop i knäet och hade det så SKÖNT! Min mobil, som låg på ett bord lite längre bort antydde att jag fått ett sms. Jag bara "Åh neeeeeeeeeeejjhhh!" Och lixom ORKADE inte att lyfta på min röv. Så först tänkte jag skita i det, men tillsist kunde jag inte motstå och frågade om min syrra skulle kunna komma in och ge mig den.
Jag bad HUR SNÄLLT SOM HELST, men gjorde hon det? Nej såkart inte >< Jag fortsatte att fråga snällt, men hon total vägra! D: Så då ar jag själv tvungen att kravla mig ur sängen och hämta den.

Är inte det lite dålig stil?? Jag gör nästan allt här hemma. Men får jag något tillbaks? Nej, såklart inte!

Skitsaker!

Okej, tillbaks igen

Okej, tillbaks igen.. (Ja, jag var tvungen att repetera detta, utifall att ni glömde vad ni just läst. JA DET ÄR VIKTIGT!)

Vet inte alls vad jag ska skriva, men det dyker säkert upp NÅGONTING! ;)

Nä, det gör det inte XD Sitter här och funderar som fan vad som kan verkas intressant att läsa om, men det kommer inget.
Det känns genast lixom tvunget att begränsa materiallet nu när min syrra vet om min blogg och har läst den. (Borde jag ha med det där ens? Ska jag ta bort det??)

Det känns alltid bättre att vara anonym, att folk inte vet om min blogg. För då måste man inte typ anstränga sig i det man skriver, utan man skriver rakt från hjärtat!
När man berättat för alla om sin blogg, då blir det direkt mindre frihet att skriva om, för då tänker man "Jaa okej... Mina vänner och familj läser det här... Kanske borde stryka det där? Kommer de tycka jag är helt vrickad?"-Varför ska det vara ett sådant problem?
Man skiter i vad andra tycker helt enkelt om man får bevara sin intrigitet. Man kanske uppfattas som annorlunda?

Jag i verkliga livet är ganska tyst (I vissa situationer, tex. matbordet) och pratar inte så mycket om mina åsikter. Jag har mycket lättare att skriva av mig och säga vad jag tycker med en penna i handen. Jobbigt att prata? Ja, det tycker jag. Har nog alltid tyckt. Men det är väl bara en övningssak (;

Haha, nu tappade jag tråden; Det jag menar är att det kan på något sätt kännas jobbigt om alla vet vad jag tycker och känner genom min blogg (Fast egentligen, varför startade jag den???)

Nu blev allting bara så kludigt att jag inte själv fattar vad jag vill komma fram till, för jag ändrar mig hela tiden.

Ska jag skita i att posta detta inlägget vid närmare eftertanke?
Nä, det får gå som det går ^^


Bye

Kissie/Dessie/Paow-bloggar

I like 'em all ;)

Vet inte varför, men det är väl av samma anledning som alla andra läsare ^^
Har funnit mig mycket stillsamt att läsa andras bloggar, man lixom drömmer sig in i en annans värld och glömmer bort sina egna och världens bekymmer- All uppmärksamhet är riktad på bloggaren (oftast bloggerskan ;D)
Det är såklart roligast att läsa om de nya produkterna de köpt- Varför? Jag kommer ändå aldrig ha råd eller ork eller samvete att köpa dessa saker.
Jag älskar att få nya saker som alla andra människor, men mitt förnuft kommer alltid före när jag står där och ska välja varor- "Behöver jag verkligen det här?" "Vore det inte bättre att spara?" "Barnarbete i högsta grad, vill jag verkligen stödja det?" och såklart olika miljöskäl. Fast det är nog rätt bra att man får lite beslutsångest, för då går inte pengarna till spillo ;) Så det är rätt så smart ^^

Man får mycket insperation av dessa tjejerna (och av andra också... Älskar Sandra Lundblads blogg!) och man tänker på vad som får oss att hungra efter deras inlägg, vad de gör och köper. Det spelar ingen roll vem människan är, känd som okänd- Bara det är något besäntligt att läsa ;D t ex. det jag skriver; Det skulle ju jag absolut inte läsa om någon annan skrivit det (Lol!) Nu vet man att jag inte strävar att bli en superkänd bloggerska (Än!)

Nä, jag nöjer mig med att jobba inom vården när jag blir äldre- Där behövs människor ^^ Skriver blogg gör jag för att få ur alla känslor ur mig ;) Och att jag helt enkelt älskar att skriva <3

Bajs bajs!
RSS 2.0